Dogodek Accelerating Hydrogen Ecosystem – 7.12.2022

Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje (Slovenian Business & Research Association = SBRA) v BrusljuUrad NCBR v Bruslju – Business & Science PolandEvropski urad Cipra – Urad v BrusljuUniverza Eötvös LorándNacionalni urad za raziskave, razvoj in inovacije na Madžarskem in Litovski urad za RDI v Bruslju vas vabimo na spletni dogodek

Accelerating Hydrogen Ecosystem

Preko spleta, 07 december 2022; 14.30 – 16.30

Čisti vodik bo imel osrednje mesto v podnebno nevtralnem gospodarstvu prihodnosti, Evropa pa mora igrati ključno vlogo kot svetovna pionirka na področju čistega vodika. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je letos v »State of the European Union« (SOTEU) objavila namero o ustanovitvi nove »Evropske banke vodika«, ki bo pomagala zagotavljati nakup vodika in investirati 3 milijarde € zgraditi prihodnji trg vodika. Ta banka bo olajšala oblikovanje trga za zeleni vodik v EU s premostitvijo naložbene vrzeli in povezovanjem prihodnje ponudbe in povpraševanja. Bistveni element vodika kot energetske in industrijske komponente zahteva infrastrukturo, ki je sestavljena iz različnih delov.

Cilj tega dogodka je izvedeti več o vodikovi politiki EU in razjasniti načela vodikove banke in vodikove infrastrukture ter spodbuditi sodelovanje kot odgovor na napoved ustanovitve vodikove banke. Med tem spletnim seminarjem bomo predstavili najboljše primere v raziskavah, industriji in industrijski infrastrukturi, kot je preoblikovanje sektorja mobilnosti z vodikom; čisti vodik v industriji in ustvarjanje doline čistega vodika.

Želela bi vas povabiti, da na dogodku sodelujete kot govornih in predstavite primer in izkušnje ob prijavi projekta za vodikove doline. Slovenija je tudi so-vodja pilota na področju čistega vodika v okviru evropske mreže Vanguard iniciative (ki povezuje 40 industrijsko močnih EU regij, ki ustvarjajo medregionalne verige vrednosti na različnih tehnoloških področjih). Koordinator pilota za čisti vodik v Sloveniji sta Nina Meglič, vodja SRIPa krožno gospodarstvo in Blaž Likozar iz Kemijskega inštituta.

Na dogodku sodeluje tudi g. Tilen Sever iz Steklarni Hrastnik.

Prosimo, da se registrirate TUKAJ.

Rok za prijavo je ponedeljek, 5. december, 12.00 po srednjeevropskem času. Končna potrditev bo poslana nekaj dni pred dogodkom. Prosimo, da to vabilo posredujete zainteresiranim. Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

AGENDA (EN)

14:30 – 14:40 Welcome by the organisers
14:40 – 15:00 Introduction to the Hydrogen Bank and Valleys: the concept, types and impact on the EU’s R&I and energy/materials future – Mrs Helene CHRAYE, DG Research & Innovation, European Commission
15:00 – 16:15 Showcasing the best examples:

– Transforming the mobility sector with hydrogen (dr. Attila Nyikos, Executive Director Hungarian Hydrogen Technology Association)

– Clean Hydrogen in Industry (glass) (Tilen Sever, Steklarna Hrastnik)

– Hydrogen Infrastructure (Grzegorz Jóźwiak, Director of Alternative Fuels Department, PKN Orlen)

– Creating the Clean Hydrogen Valley (Darius Biekša, Green Genius)

 

Moderated by: Ms Maja Ferlinc, SBRA Senior Economic Advisor

16:15 – 16:30 Q&A session

Hvala in na voljo sem vam za morebitna dodatna vprašanja.